FB Soutěž o diíře

Jaké houby jsou zařazeny do diáře a proč?

Vybírala jsem především ty nejznámější. Také ty, které osobně znám a mám k nim vztah, vařím si z nich polévku a tak. Vznik tak soubor 12 krasavic, každá je velice schopná specialistka a může vám pomoci. Poslouchejte jak…


Coriolus – Outkovka Pestrá

Coriolus – Outkovka Pestrá. Čínsky Yunzhi – „tráva říše nebes“. Coriolus je chorošovitá houba, rostoucí na trouchnivějících kmenech v Evropě, Asii a Severní Americe. Vitalizuje. Má silné antimikrobiální, antivirové a protinádorové vlastnosti. Je výborná na akutní i u chronické záněty. Významně pomáhá nejen v léčbě nádorových onemocnění.

Moje osobní zkušenost: Tuto houbu lze sehnat jako potravinový doplněk. Zatím jsem ho nezkoušela. Tedy z touto nemám osobní zkušenost. A řízky si z chorošů zatím nesmažím 🙂

 


Coprinus – Hnojník Obecný

Coprinus – Hnojník Obecný. Roste na otevřených místech (louky, pastviny, parky a zahrady), osídluje oblasti severní polokoule. Pomáhá při léčbě diabetu, snižuje krevní tlak. Čínští vědci zjistili, že u některých typů nádorů úplně zastaví bujení rakovinných buněk.

Moje osobní zkušenost: Dá se najít i u nás, já jí ještě nesbírala. Pokud bych jí poznala, udělám si z ní smaženici.

 


ČAGA – Rezavec Šikmý

Čaga – Chaga. Roste nejčastěji na břízách v chladných oblastech. Na Sibiři se čaga denně popíjela jako čaj. Lidé se pak často dožívali věku kolem 100 let. Je výborná na léčbu žaludečních potíží (vředy a zánět žaludku, dvanácterníku či střev), léčí játra, posiluje imunitu a potlačuje rakovinu.

Moje osobní zkušenost: Znám potravinový doplněk, účinek potvrzuji, žaludek se cítil skvěle.


SHITAKE – Huževnatec jedlý

Shiitake – Houževnatec jedlý – Lentinula edodes. V tradiční čínské medicíně se používá více než 2000 let. Je symbolem zdraví a dlouhověkosti. Skvělá pro detoxikaci, posiluje imunitu, má protinádorové účinky (je účinná při léčbě cyst a nádorů vaječníků). Snižuje hladinu cholesterolu a prospívá srdci.

Moje osobní zkušenost: Tuto houbičku miluji a používám v kuchyni už od mých 20 let. Nejčastěji v polévkách nebo směsích. Jednu dobu jsme si jí i pěstovala. Nemůžu na ní dopustit. Je to přirozená detoxikace a dává houževnatost. Asi i díky její energii diáře vydávám (houževnatě) už mnoho let.


Jidášovou Ucho – Bolcovitka Bezová

Jidášovo ucho – Bolcovitka bezová – Auricularia auricula-judae. Nazývá se také čínská nebo černá houba. Roste především na černém bezu. Její léčivé účinky jsou všestranné. Čistí krev a používá se jako prevence proti kornatění cév, trombóze a infarktu. Pomáhá při průjmech a zácpách, hemeroidech. Zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Posiluje imunitu.

Moje osobní zkušenost: Známe jí z čínských jídel. Používám do polévek a směsí. Houba se nezdá, ale účinky má skvělé.


Cordyceps – Hoseni čínská

Housenice čínská – Cordyceps sinensis. Nazývá se také „hmyzí rostlina”, neboť se skládá jak z houby tak i z larvy. Je velmi vzácná a má vynikající účinky na zdraví. Posiluje imunitu, potlačuje rakovinu. Je silným antibiotikem (účinným na pneumokoky, streptokoky a zlatého stafylokoka). Regeneruje, má kortikoidní účinky (alergie, ekzémy, autoimunní onemocnění). A nejen to. Zkrátka malý zázrak.

Moje osobní zkušenost: Opět lze sehnat pouze jako potravinový doplněk. Zatím jsme nezkoušela. Ale že účinkuje i na streptokoky a stafylokoky se může hodit.


REISHI – Lesklokorka lesklá

Reishi – Lesklokorka lesklá – Ganoderma Lucidum, Linghsi. V překladu znamená „božská houba nesmrtelnosti“. Její blahodárné účinky se využívají již více než 4 000 let. Reishi chrání naše DNA před radiací, má protinádorové vlastnosti, intenzivně regeneruje játra, je skvělou prevencí neurodegenerativních chorob, prodlužuje život. Přináší dlouhověkost a omlazuje.

Moje osobní zkušenost: Reishi používám více než rok, účinky jsem pocítila po týdnu užívání, nedám na ní dopustit, zdál se mi o ní krásný sen, na jehož základě jsme vytvořila tento diář.


ENOKI – Zlaté houby

Enoki – Flammulina velutipes – Penízovka sametonohá. Roste na celé severní polokouli, a to i v zimě. V Číně ji pěstovali již v 9.stol n.l. jako houbu prodlužující život. Léčí záněty, dermatózy, alergie, astma, pomáhá při nespavosti, posiluje imunitu, léčí slinivku, játra a žaludek. Posiluje střevní mikroflóru.

Moje osobní zkušenosti: Oslnila mě a dělám si z ní polévku.


HERICIUM – Korálovec ježatý

Korálovec ježatý – Hericium erinaceus. Přirozeně vyskytuje v S. Americe, Číně a Japonsku. V Evropě se nachází vzácně. Nejraději roste na buku velkolistém. Hericium je nazýváno „houbou 21. století“, je to tonikum pro mozek. Zajišťuje zdravé zažívání (léčí žaludek), je to prevence rakoviny, pomáhá při léčbě úzkosti a deprese, snižuje krevní tlak. Dříve vyhrazeno jen pro královské rodiny.

Moje osobní zkušenost: Používala sjem potravinový doplněk a žaludek byl spokojen. S živou houbou zkušenost nemám. Zjistila jsem ale, kde prý nedaleko odtud roste v lese, ale ještě jsem ho nenašla. Stejně je chráněný.


Rosolovka – Tremella Fuciformis

Rosolovka řasotvará – Tremella Fuciformis. Nazývaná také “Bílá čínská houba”, “Sněžná houba”, “Medůza”. Roste především v tropech, velmi oblíbená je v Číně a Japonsku. Má protinádorové účinky, obnovuje tvorbu bílých krvinek. Užívá se pro podporu trávicí soustavy (zvyšuje peristaltiku střev) a snižuje cholesterol. Zvláčňuje pokožku.

Moje osobní zkušenost: Opět polévka. Je skvělá. Nemá sice skoro žádnou chuť ale konzistence je famózní. A pokožku mám vláčnou :-).


Agaricus – Žampion mandlový

Žampion mandlový/brazilský – Agaricus blazei Murrill. Portugalsky se nazývá „Cogumelo de Deus“ neboli „božská houba“. Neboť je cestou k dlouhověkosti a požehnáním pro zdraví. Pěstuje se v Brazílii, Číně a Japonsku. Léčí játra a cukrovku, chrání před tloustnutím, efektivně zabraňuje rakovině, detoxikuje od chemikálií a toxických kovů.

Moje osobní zkušenost: Nemám. Ale určitě bych si pochutnala.


Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus. Roste v chladnějších oblastech po celém světě. V čínských básních je nazývána: “houba květinového nebe”. Posiluje imunitu, zpomaluje proces stárnutí. Snižuje krevní tlak, cukr v krvi a cholesterol. Působí proti bakteriím, plísním a virům (vč. zlatého stafylokoka). Působí na bradavice a další kožní onemocnění.

Osobní zkušenost: Kdo jí nemá, že? Je výborná do směsí a polévek, i jako paštika atd.


Moje oblíbená houbová detox polévka

Je prý lepší použít do ní vícero hub. Konzumovat je ve směsi. Prý se tak násobí a doplní jejich účinek. Takové polévka je pak malý zázrak. No nevím, ale chutná dobře. Na fotce použité houby z naší přehlídky:

1- zlaté houby, 2 – shiitake, 3 – rosolovka, 4- jidášovo ucho


Vlevo – houbičky hned po namočení. Vpravo – krátce po namočení již do sebe nasají vodu a nabobtnají.

Stačí pak dodat potřebnou zeleninu, sůl, řasu, a povařit až do změknutí. Dochutit kvalitní sójovou omáčkou, bujónem nebo miso pastou.

Dobrou chuť. Chutná lépe než vypadá :-).

autorka: Květa Kolouchová


Další související články

Prohlídka Diáře Reishi 2019
Momentky z tvorby Diáře Reishi 2019
Vznik úvodního obrázku Diáře Reishi 2019