FB Soutěž o diíře

Věděli jste, že…

léčivá síla kořenů nás spojuje se zemí, dodává nám minerální

látky, houževnatost a „tuhý kořínek?“ Já si z kořenů

pampelišky sbíraných za úplňku dělávám skvělou kávu.

Z kořenů lopuchu pak na jaře každoročně připravuji

minerály nabitý pokrm zvaný Kimpira. Prý léčí i cukrovku.

Ze štětky soukenické už mnoho let v rodině vyrábíme

léčivou tinkturu proti borelióze. Ukázal nám to osobně

skvělý bylinkář Wolf-Dieter Storl. Šalvěj červenokořenná

se v posledních letech citovala jako velmi účinná nejen na

postcovidový syndrom. Miluji čaj ze „sibiřského ženšenu,“

z eleuterokoku, který léčí i rakovinu. Ašwagahdha neboli

indický ženšen“ je kořen používaný v ajurvédské medicíně

tisíce let jako omlazující tonikum a má desítky dalších

léčivých účinků. A klasický adaptogen ženšen je samozřejmě

králem dlouhověkosti.


Věděli jste, že…

dlouhodobým namáčením ořechů a semen (2-12 hod.

dle druhu) se plody tzv. aktivují? Uvolňují se tím enzymy

a zvyšuje se tak vstřebatelnost minerálů. Klíčením obilovin,

luštěnin a dalších semínek se celkově zvyšuje hladina živin

a při nízkém obsahu kalorií mají vyšší nutriční hodnotu.

Fermentace je proces, při kterém se rozloží pro zdraví

nevýhodné látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým

zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného

vitamínu K2. Jeho nejbohatším zdrojem je fermentovaný

sójový sýr natto, jedna z mých nejoblíbenějších pochoutek.

Mořské řasy jsou ceněny zejména pro obsah minerálních

látek a stopových prvků, obsahují až 20x více minerálů

než zelenina, jsou též zdrojem vitamínů, včetně B12.

Dlouhověkost lidu Okinawa (japonský ostrov) je mimo jiné

přisuzována jeho pravidelné konzumaci mořských řas.


Věděli jste, že…

se stává hitem jíst či kulinářsky upravovat mladé výhonky

(a šišky) jehličnanů? Jsou výborné, já si ráda pochutnávám

i na jarních lístcích břízy a lípy. Smrkové a borovicové

jehličí obsahuje vysoce léčivou kyselinu šikimovou (účinná

při chřipkových epidemiích), jejich terpentýnová silice

rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje

vykašlávání a mírní revmatické bolesti. Velký léčivý

potenciál mají též jarní pupeny a výhonky stromů a keřů,

zabývá se tím tzv. gemmoterapie. Takové tinktury jsou

velmi účinné, neboť zárodečné tkáně obsahují klíčové

účinné látky v poměrně vysokých koncentracích. Věděli

jste, že pryskyřice stromů rodu Croton zvaná dračí krev je

vysoce léčivá? Mimo jiné se používá pro zastavení krvácení,

urychlení hojení, uzavření ran a ochranu před infekcemi.

Pryskyřice ze stromu Boswellia serrata (kadidlovníku

pilovitého) léčí bolavé klouby, záněty, chronické potíže

a povznáší nás na duchu. Posvátný strom života a král

Afriky baobab je symbol dlouhověkosti. Nejstarší strom má

odhadované stáří neuvěřitelných 6000 let. A samozřejmě

má mnoho léčivých účinků.


Věděli jste, že…

spousta květů je jedlých a chutných? Osobně s radostí

konzumuji sedmikrásky, které nám po zimě dodají

minerální látky. Velmi ráda si ze zahrádky umlsávám

květy lichořeřišnice, která se někdy nazývá zázračným

antibiotikem. A velmi sladká, chutná a krásná je i denivka,

připomínající lilii. Už před 15 lety jsem z ní připravovala

pro přátele svatební dort. Jedlé jsou i fialky, mnohé zvonky

a samozřejmě pampelišky. Z květů černého bezu si ráda

smažím řízky, pravidelné užívání jeho plodů (sušených

nebo tepelně zpracovaných) vede podle mnohých legend

k dlouhověkosti. Z exotické Klitorie si připravuji fialový

antistresový nápoj. Mimochodem všechny zmíněné květy

mají úžasné léčivé účinky. Mast z měsíčku, čaj z heřmánku

a masážní olej z třezalky má doma snad každá správná

čarodějka. A věděli jste, že v tradiční perské medicíně

se šafrán po staletí používá pro podporu dobré nálady,

psychické pohody a emoční stability?


Věděli jste, že…

listy podbělu se dají usušit a kouřit jako bylinná

protiastmatická cigareta? Že řebříček léčí snad všechno?

A jitrocel jakbysmet? Nejúčinnější je jitrocel kopinatý, ale

i jitrocel velký stojí za to. Jeho semena mohou nahradit

běžné psyllium (indický jitrocel). O šalvěji, bylince

nesmrtelnosti, se říká, že „kdo jí lístek šalvěje denně, ten

nezemře.“ Její sušené lístky se jako vykuřovadlo používají

k očistě prostoru, já to dělám už dlouhé roky a funguje to.

Tymián, máta a meduňka, jsou další malé zázraky patřící

do každé domácnosti. A za úplný hit považuji kopřivu.

V poslední době se více mluví o tom, že její semínka jsou

lokální superpotravinou. Zrovna tak zelený ječmen si

můžete sami vypěstovat a odšťavnit. Populární šťáva z

práškového mladého ječmene není vylisována z ničeho

jiného nežli z osení. A pšenice s žitem jsou zdravé zrovna

tak. V naší zemi máme opravdu poklady. Z cizokrajných

zázraků stojí určitě za povšimnutí i superpotravina

moringa, živoucí fosílie jinan a protirakovinná graviola.

Já si dlouhé roky pěstuji aloe veru, její dužina je zázrak

hydratace a léčení ran. A také ona je považována za rostlinu

dlouhověkosti a věčného mládí.


Věděli jste, že…

se říká, že „buď jíme bobule nebo pilule“ (= rozuměj pilulky

od lékaře). Mnoho drobných plodů z naší přírody má vysoce

léčivé účinky. Šípky, božské plody, které předepisoval

už Hippokrates, jsou nejen skvělým zdrojem vitamínů,

ale léčí mj. i paradentózu a harmonizují potenci i libido.

Jeřabiny nepoužívejte syrové, to jsou mírně toxické. Černý

jeřáb – arónie neboli temnoplodec, obsahuje kromě mnoha

vitamínů i jód. Hloh obecný je též skrytý poklad používaný

už odpradávna nejen pro své zklidňující účinky. Brusinky,

jak se všeobecně ví, léčí močový měchýř, ale mají i mnoho

dalších předností. Borůvky (ale i rybíz) obsahují dnes tolik

opěvovaný silný antioxidant resveratrol. A další oblíbené

drobné lesní ovoce má též nespočet přínosů, uvádím jen

pár příkladů: maliny (střeva, ledviny), ostružiny (žíly,

hemeroidy), lesní jahody (anémie, revma), rybíz (imunita,

zrak), angrešt (zácpa, detoxikace), trnka (průjem,

hubnutí). Za pozornost stojí i pár exotických krásek jako

například rakytník (tlumí záněty), schizandra neboli

klanopraška (žaludek, únava), plody camu camu plné

vitamínů a pověstná kustovnice čínská neboli goji, jež je

opět považována za elixír dlouhověkosti.


Věděli jste, že…

mák je v mnoha zemích zakázaný? Náš mák setý v sobě

ale opiáty téměř nemá, zato vápníku obsahuje mnoho.

Další kontroverzní rostlinou je konopí, jehož semínka jsou

superpotravinou a obsahují mnoho prospěšných látek

včetně omega mastných kyselin a vitamínu E. Chia semínka,

nasátá vodou, naše tělo dokonale hydratují zevnitř. Koriandr

je jeden z nejúčinnějších čističů těžkých kovů (včetně rtuti)

z organismu a dokáže tyto kovy detoxikovat i z mozku.

Kvalitní kakaové boby jsou nejlepším přírodním zdrojem

velkého množství lehce stravitelného hořčíku a potřebné

organické síry. Meruňková jádra obsahují amygdalin neboli

vitamín B17. Zpopularizoval je pákistánský kmen Hunzů, který

se údajně ve zdraví dožívá vysokého věku a konzumuje je denně

v malém množství (velké množství je totiž toxické). B17 se

nalézá i v jablečných jadérkách (ale také peckách třešní

a broskví) a jedná se opět o kontroverzní látku, která je prý

velmi účinná proti rakovině. Ostropestřec ocení vaše játra.

Černucha neboli černý kmín je opět malý zázrak, který

používali už staří Egypťané, a oceníte jej nejen kvůli hubnutí.

Je totiž dalším bojovníkem proti rakovině a při pravidelném

užívání podporuje dlouhověkost.


Věděli jste, že…

houby mají na vývoj lidstva velký vliv, nejen ty psychedelické,

ale i ty medicinální neboli léčivé? Královnou je samozřejmě

Reishi, patronka dlouhověkosti. Neméně významným je

i Cordyceps, který prý jako jedna z mála bylin světa dokáže

doplnit esenci ledvinám. Sibiřská čaga je zase patronkou

dlouhověkosti v Rusku a vypořádá se i s rakovinou jako

mnoho jiných chorošů. Třeba Coriolus a nebo Maitake čili

trsnatec. Rosolovka neboli Tremella vám zlepší stav nehtů,

vlasů i pleti. Hericium, které roste i u nás, je poklad při léčení

žaludečních potíží včetně helicobacteru pylori, gastritidy

a vředů. Já osobně dlouhé roky pravidelně vařím polévky

z léčivé a detoxikační houbičky Shiitake a samozřejmě

mám v oblibě i naši hlívu ústřičnou, která je nejen chutná,

ale obsahuje i betaglukany, což jsou silné antioxidanty.

Jidášovo ucho, které také roste i u nás, má všestranné

účinky, čistí krev a používá se jako prevence proti kornatění

cév, trombóze a infarktu. A to jsem nezmínila mnoho dalších

zázraků v říši hub.


Věděli jste, že…

mnoho našich planých rostlin je nejen jedlých, ale i léčivých?

Učili jsme to na kurzech ekozahrad s mým prvním manželem

už před dvaceti lety. Dnes už je to běžné, ale tehdy to byla

pro mnoho lidí novinka. Pamatuji si to jako dnes. Jíst listy

kostivalu? Opravdu? A co látky, které mohou poškodit játra

anebo způsobit rakovinu? Ano, ale to byste ho museli jíst na

kila a zejména staré listy. Špenát z lebedy a kopřiv? Dochuťte

ho případně normálním špenátem. Stejně jako si do salátu

z popence, hluchavky či žabince přidejte chuťově jemnější

listový salát. Zpočátku jezte tak lžíci denně, ať si postupně

zvyknete. Plané rostliny jsou totiž houževnaté plevely

a dělají si, co chtějí a mohly by vám do života vnést podobné

tendence. A to ani nemluvím o potenciálu vodních jedlých

rostlin jako jsou vodní kaštany z kotvice nebo orobinec,

jehož paličky se užívaly v lékařství, ale pyl z nich se mísil

s moukou. Sušené paličky se přidávaly do mouky na chléb

a z oddenku se po odříznutí vyjmula škrobovitá hmota,

kterou po vysušení bylo možno rozmělnit na moučku. Je toho

mnoho, co v přírodě roste téměř samo a hojně. A má tedy

velký potenciál a smysl zaměřit se na kvalitní zpracování

a využití těchto darů přírody. A raději zakládat jedlé lesy (např.

i ze šlechtěných žaludů) než na poli v potu tváře vydobývat

chléb náš vezdejší a kombajny každoročně znovu ničit půdu.


Věděli jste, že…

zázvor je vysoce léčivý? Léčí mimo jiné i chronické zažívací

potíže. Já mám moc ráda zázvorový čaj, při bolestech v krku

do něj přidávám ještě citron a med. V zimě si občas děláváme

zázvorové obklady ledvin a kloubů a musím říct, že opravdu

pomáhají. Rozproudí energii i krev. A pohyb (lymfy, krve,

živin…) je jeden z pilířů zdraví. Úžasnou superpotravinou

naší kuchyně je česnek. Dá se z něj udělat i skvělá posilující

a krevčisticí tinktura, která se užívá po kapkách v mléce

(i rostlinném). Kúru se doporučuje opakovat jednou za 5

let. Kořen lotosu je skvělý na odhlenění plic, dělá se z něj čaj

a jí se i jako zelenina. Puškvorec je poklad nejen při trávicích

potížích, ale pomůže třeba i při různých omrzlinách. Maca je

tajná zbraň mužů, kteří chtějí podpořit svou erekci. Celkově

podporuje hormonální rovnováhu. Kurkuma neboli indický

zázvor či šafrán je další kandidát na bylinu dlouhověkosti,

používá se tisíce let a má desítky léčivých účinků, např.

účinně pomáhá proti zánětům. Oddenky pýru plazivého

se naopak tradičně používají u nás, například k léčbě otoků

a při zadržování vody v těle, protože je silně močopudný.

No a pokud jste ještě nikdy neochutnali taro, jam nebo

yakon, zkuste alespoň topinambury, ty jsou u nás dostupné

a jsou nutričně zajímavější a bezpečnější než brambory.


Věděli jste, že…

éterické neboli esenciální oleje jsou vysoce koncentrované

účinné přírodní látky? V jedné lahvičce se skrývají až desítky

kg rostliny a jedna kapka v sobě může mít až 50 šálků

bylinkového čaje. Esence jsou těkavé, tedy se snadno odpařují.

Vyrábějí a používají se už celá tisíciletí a jejich vůně léčí.

Životnost esence je téměř neomezená. Používají se jako vůně

v aromalampě či difuzéru nebo v oleji, výjimečně přímo na

kůži (levandule, tea-tree), do koupele, do domácí kosmetiky

či v domácnosti (praní, uklízení apod). V diáři uvádím 14

nejběžnějších esencí. Vybíraly se mi těžko, doma mám totiž

desítky dalších. Esenciální oleje se samozřejmě míchají do

směsí, jejich účinek se tím násobí. Uvedu jeden celosvětově

známý příklad, za který vděčíme čtyřem námořníkům.

Ti ve Francii v 15. století okrádali oběti moru a chránili se při

tom před nákazou éterickou směsí z hřebíčku, rozmarýnu,

skořice a eukalyptu. Po svém zadržení vyměnili recept na

tuto ochrannou směs, díky které neonemocněli, za mírnější

trest. Univerzitní testy této speciální směsi prokázaly, že je

velmi účinná pro posílení imunitního systému.


Věděli jste, že…

Molekula C60 je další kandidát na podporu dlouhověkosti?

Nejdřív jsem si říkala: „Aha, zase nějaká novinka a la

zázrak.“ Tak novinka to není, ale zázrak nejspíš ano,

přátelé. Nobelova cena za tento objev byla udělena před

26 lety a výzkumy trvají o mnoho desetiletí déle. Fascinuje

mě, že fullereny (kam forma C60 patří) jsou organické

molekuly a dokonce to vypadá, že se jedná o molekulární

krystaly, jež tvoří spojovací článek mezi organickými a

anorganickými látkami. Přírodní C60 se získává ze šungitu,

ten obdivuji a používám pro jeho vlastnosti už dlouho.

Připojuji ještě pár zajímavostí: C60 je 172x silnější než vitamín

C. Běžné antioxidanty jsou spotřebovány v okamžiku, kdy

z těla odstraní toxin, ale uhlík C60 je superantioxidant,

který se v těle kumuluje a detoxikuje organismus

dlouhodobě. Také poskytuje 5G ochranu. Vědecké studie

ukazují, že potkani, kterým byly podávány molekuly C60,

přežili vysoce smrtelné dávky radiace, zatímco 100 %

potkanů z kontrolní skupiny zemřelo na radiační otravu.

C60 prodlužuje život. Ve Francii vědecký tým prokázal,že u

krys, kterým byla podána C60, se téměř zdvojnásobila délka

jejich života. Užívání C60 snížilo kognitivní poruchy související

s věkem, podpořilo růst nových neuronů a zvýšilo rychlost

učení a zlepšilo paměť. Je velkou nadějí v léčbě Parkinsonovy

a Alzheimerovy choroby. A drobnost na závěr. Pravidelná

aplikace na pokožku hlavy obnovila původní barvu vlasů.

A to my starší ročníky chceme, že?


Věděli jste, že…

jsme dospěli do doby, kdy se evropské úřady pod záminkou

ochrany spotřebitele staví mezi člověka a přírodu a rozhodují

o tom, co se o léčivých rostlinách smíme a nesmíme

dozvědět? Podstatou tohoto problému je vliv mocné

farmaceutické lobby a její touhy po ziscích, o něž přichází

kvůli využívání přírodní léčby. Nejspíš proto nařízení

Evropského parlamentu neumožňuje výrobcům, bylinkářům

a prodejcům superpotravin, léčivek a potravinových doplňků

uvádět u výrobků neschválená zdravotní tvrzení. Není

to možné ani v případech, kdy jsou tato zdravotní tvrzení

ověřena vědeckými studiemi, natož tisíciletou tradicí.

Zdravotní tvrzení není možné uvádět ani v rámci osobních

zkušeností a referencí. Já si to ovšem dovolím, protože

já žádný produkt neprodávám.


Chtěli byste vědět víc?

Člověk se má pořád co učit. Proto vytvářím on-line kurzy

a průvodce (zdarma i placené) na adrese www.pracenasobe.

cz/dlouhovekost, kde najdete užitečné a přehledné informace

k tématu, které vám ušetří čas. Mým cílem je předat vám

co nejvíce užitečných informací.

Zdravému životnímu stylu a superpotravinám se prakticky

věnuji více než 22 let. Jako uživatelku mě zajímá, co je

nejúčinnější a nejefektivnější i v poměru cena/výkon. Miluji

lokální věci zdarma, ale nepohrdnu ani exotickou záležitostí.

U mě máte garanci více pohledů, ne propagaci jedné značky

nebo směru. Protože každému v jiný čas sedí něco jiného.

Cílem mých on-line programů je pomoci druhým zorientovat

se v tématu, najít si vlastní systém a řád, pochopit vhodný

čas užívání superpotravin a detoxikačních produktů

a prohloubit svou unikátní intuitivní cestu k napojení se na

moudrost svého těla. Zdraví, krása a dlouhověkost je pak

přirozeným vyústěním těchto snah. Vždyť je jen

a jen na nás, jestli půjdeme účinnou cestou

prevence, případně jakou cestou se budeme

léčit ze svých neduhů.


Přeji vám pevné zdraví a naplněný život

Autorka Květa Kolouchová